Seguiments post adoptius
Madagascar exigeix dos seguiments el primer any i un cada any següent fins la majoria d’edat de l’adoptat/a.
Les famílies que ho desitgin poden accedir a la nostra psicòloga o treballadora social per realitzar els informes de seguiment, poden triar també de fer-ho amb l’ICIF amb qui van tramitar l’informe psicosocial per a l’adopció.
Val la pena no considerar aquestes sessions com un pur tràmit i treure’n el màxim profit, tractant els temes que preocupen als pares en el dia a dia de la criança dels seus fills i filles.
Cal tenir present que és un compromís adquirit amb les autoritats del país d’origen del nostre fill i que cal respectar. L’OAA s’encarrega de recordar a les famílies quan toca fer el seguiment, així com d’entregar-lo a l’ ICAA, a l’ACAM i al Centre de procedència del menor.
Post adopció
2 trobades anuals de famílies
Dues vegades a l’any, organitzem trobades amb les famílies adoptives, aquestes ens permeten rebre els nouvinguts amb els seus fills i filles, encoratjar als que estan pendents d’assignació i acollir les noves famílies que inicien el procés i tenen moltes ganes de conèixer l’experiència dels que ja tenen els nens/es a casa.
Aquests espais de reunió en un ambient lúdic permet a les famílies compartir alegries, angoixes i buscar temps per la reflexió dels temes que tenen en comú.
Veure’ls créixer ens enriqueix enormement i ens encoratja a seguir recolzant l’adopció com a mesura de protecció a la infància i també com un camí per a ser pares i mares.
Grups de nens i joves
Un dels problemes amb que es troben els nens i nenes racialitzats quan son adoptats, és que no s'assemblen físicament als seus pares i mares ni, probablement, a les persones del seu entorn més proper; a més, sovint, els hi costa trobar referents on emmirallar-se. Aquesta realitat fa que sentin una soledat interior difícil d'explicar que pot esdevenir en ràbia quan son més grans. Comptar amb un espai entre iguals, amb monitors i/o monitores que han viscut les mateixes diferències afavoreix el diàleg a través del joc i de la paraula, alhora els fa sentir-se forts, compresos, els ajuda a augmentar l'autoestima i la confiança en ells mateixos i a tenir una consciència racial desenvolupada per poder construir una identitat racial positiva. Aquestes trobades es proposen per grups d'edats, un dissabte al mes.